Een checklist bij de bouw van een veranda Ik ga bouwen. logo.

Over veranda’s is al heel wat gezegd en geschreven. Wie op de zoekrobot google het woord “veranda” intikt, zal merken dat er meer dan 200 000 sites over het onderwerp bestaan. Het aanbod, gaande van wintertuinen over serres tot veranda’s, is enorm en het is niet altijd even gemakkelijk om in de stortvloed aan informatie wegwijs te raken. Wij zetten je in dit artikel alvast een heel eind op weg!

Mag ik een veranda bouwen?

Dit is uiteraard de eerste belangrijke vraag die je moet stellen. In sommige steden en gemeenten, soms zelfs in bepaalde verkavelingen, zijn de voorschriften bijzonder streng en kan je met andere woorden niet zomaar om het even hoe of om het even waar de veranda van je dromen bouwen.

Een eerste belangrijke stap is daarom het inwinnen van informatie bij de dienst ‘ruimtelijke ordening’ van je gemeente. Hier kom je te weten welk type veranda van welke afmetingen mogelijk is zonder bouwvergunning en zonder architect en wat kan met bouwvergunning en/of architect. De voorschriften terzake kunnen sterk verschillen van gewest tot gewest en zelfs van gemeente tot gemeente.

Soms kan er sprake zijn van mogelijke hinder voor de buurt: geschonden privacy, inkijk bij de buur, omstreden bouwdiepte…

Als je genoeg informatie hebt verzameld, kan je rustig nadenken over alle mogelijkheden die voor je openstaan.

Let op: een veranda kan aanleiding geven tot een verhoging van het kadastraal inkomen, een hogere premie voor de brandverzekering… Tracht je op voorhand goed te informeren, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Welke bestemming voor de veranda?

Waartoe zal de veranda dienen? Wordt ze gebruikt om er echt in te wonen en wordt het een uitbreiding van de woonkamer of van de eetkamer/keuken? Wordt het een werkruimte (bureel) of een ontspanningsruimte? Wordt de veranda vooral overdag of vooral ‘s avonds gebruikt? En in welke periode van het jaar?

Voor een zithoek met een relaxzetel en enkele planten zal een ruimte van 2 bij 3 meter ruim voldoende zijn. Voor een eethoek voor een familie van 4 personen heb je al gauw een ruimte van 5 bij 3 meter nodig. Komt er een zithoek bij, dan moet je rekenen op een oppervlakte van minstens 20 m².

Inplanting van de veranda?

De oriëntatie ten opzichte van de zon speelt een belangrijke rol. Een veranda voor een kunstschilder bijvoorbeeld wordt best noordelijk georiënteerd, omdat het licht daar het hele jaar door gelijkmatiger is. Dit is echter veeleer een

uitzondering, omdat wij met zijn allen toch meestal de zon verkiezen. In dat geval is een inplanting gericht naar het zuiden of het zuidwesten beter geschikt. Vooral het zuidwesten is doorgaans aan te bevelen: als we ‘s avonds thuiskomen van het werk of van de school, kunnen we nog van de zon genieten. Helaas is dat ook de warmste oriëntatie, vandaar dat een inplanting op het zuidoosten misschien nog de voorkeur geniet.

Welke materialen gebruiken?

Voor de structuur van veranda’s worden klassiek dezelfde materialen gebruikt als voor het buitenschrijnwerk van een woning. En wat geldt voor buitenschrijnwerk, is ook van toepassing bij veranda’s.

 • Hout heeft een typisch warme uitstraling, maar vraagt regelmatig onderhoud (wordt weinig aanbevolen voor de semi-horizontale delen).
 • PVC vraagt om dikkere profielen, al worden die profielen dankzij de techniek wel smaller en smaller. De onderhoudsvriendelijkheid en de ruime keuze aan kleuren in dit materiaal zijn belangrijke troeven.
 • Aluminium met thermische onderbreking maakt smalle profielen mogelijk. De onderhoudsvriendelijkheid en het uitgebreide kleurengamma maken dit materiaal geschikt, ook voor complexe vormen van veranda’s.
 • Veranda’s zijn zeer stijlvol, wanneer ze zijn opgetrokken in de materialen die voor het eerst werden toegepast voor wintertuinen en serres: ijzer en staal. Maar deze materialen dienen zeer goed beschermd te worden, omdat ze anders kunnen gaan roesten.

Uiteindelijk gaat het om persoonlijke keuzes, is het allemaal een kwestie van smaak. En soms ook van geld, natuurlijk.

De vorm en het dak

Als je even surft naar de sites van de verschillende fabrikanten of gewoon eens rondkijkt waar je woont, dan zal je zien dat het aanbod aan verschillende vormen en modellen zeer uitgebreid is. Het varieert van eenvoudige aanbouwserres tot sierlijke, stijlvolle serreconstructies, soms zelfs met zwembad.

Aan jou om een keuze te maken wat betreft afmetingen (hoogte, breedte, lengte) in functie van de voorschriften van je gemeente, van de beschikbare ruimte, van de grootte van je woning en van de financiële mogelijkheden.

Voor het dak wordt meestal een helling voorzien, omdat dit minder problemen geeft op het vlak van waterdichtheid. Wat de afdichting van het dak betreft, zijn er verschillende mogelijkheden:

 • Kunststofplaten, meestal in verschillende lagen voor een betere isolatie. Ze zijn relatief goedkoop en licht (daardoor mag ook de draagstructuur lichter en minder duur zijn), maar bij regenweer of wanneer het hard waait, kunnen ze veel lawaai maken. Sommige soorten kunnen na verloop van tijd verkleuren of ondoorschijnend worden. Het is dus niet echt een ideale, duurzame oplossing.
 • Dubbele veiligheidsbeglazing. De dubbele beglazing zal een meerwaarde betekenen voor je veranda. Niet alleen zal je minder verlies van warmte hebben in de koudere periodes, maar door te kiezen voor speciale beglazing (zonwerend) kan je je ook goed beschermen tegen de hitte in de warmere periodes van het jaar. Dubbele beglazing (met het binnenblad in gelaagd glas) biedt nog een voordeel op vlak van veiligheid: als het glas van het dak breekt, zullen geen scherpe glasstukken naar beneden kunnen vallen.
 • Gesloten dak. Grotere veranda’s worden ook wel met een dak in zink of koper uitgevoerd. Dit zorgt uiteraard voor een speciaal uitzicht en een aparte sfeer in de veranda.

De beglazing

De beglazing van de veranda wordt doorgaans in dubbelglas uitgevoerd. Om problemen met koude (winter) en warmte (zomer) te vermijden kies je best voor hoogrendementsbeglazing. In combinatie met speciale, zonwerende beglazing zal dit in de zomer oververhitting voorkomen. Het neusje van de zalm is evenwel zelfreinigende beglazing. Dat systeem staat nu helemaal op punt en herleidt het onderhoudt langs de buitenkant tot een minimum.

Sommige veranda’s worden gebouwd op een steunmuurtje. Meestal is dat opgetrokken in dezelfde baksteen en hetzelfde voegwerk als de woning zelf, maar je kan ook opteren voor een bepleistering of een afwerking in hout. Deze oplossing creëert plaats voor radiatoren en kan ook beter tegen een stootje.

Checklist: om niets te vergeten

 • Funderingen

– Zijn ze inbegrepen in de voorgestelde prijs?

– Wie staat in voor de realisatie ervan (de bouwer van de veranda of andere aannemer)?

– Zitten er geen leidingen in de weg? (riolering, afvoer regenwater, waterleiding, elektriciteit…)?

 • Water

– Afvoer van regenwater voorzien. (liefst zo onzichtbaar mogelijk)

– Is er water nodig in de veranda? (dan aan- en afvoer voorzien)

 • Elektriciteit

– Stopcontacten zijn altijd praktisch (stofzuiger, staande lamp, muziekinstallatie… ).

– Verlichtingskabels moeten ingebouwd worden in de structuur. Voorzie ze daarom tijdig!

– Elektriciteit is nuttig en nodig voor automatische zonwering en voor ventilatiesysteem.

 • Ventilatie

– Via ventilatieroosters, al of niet in de ramen ingewerkt.

– Via elektronisch gestuurde dak- en zijvensters.

– Via speciaal voor veranda’s ontworpen systemen

 • Verwarming

Is je veranda niet te groot en heeft je verwarmingsinstallatie voldoende capaciteit dan kan je één of meer convectoren in de veranda installeren. Voor een volledige veranda in glas kies je best voor in de bodem ingewerkte convectoren die het uitzicht niet belemmeren. Je kan ook vloerverwarming overwegen.

 • Zonwering

– Speciale zonwerende beglazing is een goede oplossing, maar is niet goedkoop.

– Buitenzonwering is beter dan binnenzonwering, omdat de warmte zo minder gemakkelijk in de veranda kan doordringen. De gebruikte materialen moeten wel wind- en weerbestendig zijn.

– Er bestaan verschillende materialen: screens, speciale doeken, maar ook speciaal voor veranda’s aangepaste mechanische en isolerende rolluiken in aluminium.

– Er bestaat aangepaste zonwering voor de meeste dakvormen, ook voor puntdaken bijvoorbeeld.

– Automatische zonwering is makkelijk, omdat ze automatisch wordt uitgerold, wanneer er veel zon is en opnieuw wordt opgerold, wanneer de zon verdwijnt. Dit systeem kan ook beschadigingen voorkomen, omdat de zonwering bij regen, sterke wind en ‘s avonds automatisch oprolt. Het schrikt bovendien potentiële inbrekers af, omdat het huis bewoond lijkt.

 • Interieur

Gordijnen maken het geheel gezellig en door de juiste kleurkeuze kan je de verandaruimte ook in de gewenste sfeer onderdompelen. Vooral op winteravonden zorgen gordijnen ervoor dat je niet tegen een zwarte muur hoeft aan te kijken. Ook een aangepaste buitenverlichting kan eenzelfde effect creëren.

Het budget

Een richtprijs geven voor een veranda is onbegonnen werk. De grootte, de materialen, de inrichting… zijn zo uiteenlopend dat er geen prijs op te plakken valt.

Om toch een idee te hebben, hierna enkele prijsvoorbeelden van eenvoudige rechthoekige veranda’s in PVC. Opgelet het gaat hier enkel om de veranda zelf, zonder funderingen of ander toebehoren!

 • 4 x 3 m, met kunststof dak en dubbele beglazing voor zijwanden, geplaatst: ca. 6000 – 7000 euro
 • 8 x 3,5 m, met kunststof dak en dubbele beglazing voor zijwanden, geplaatst: ca.10 000 – 10 500 euro.

Besluit

Het bouwen van veranda’s is specialistenwerk. Er zijn in België evenwel genoeg gespecialiseerde firma’s die zich met zorg van hun taak kwijten en jou alle nodige garanties terzake kunnen geven. Garanties op het vlak van stabiliteit, levensduur, comfort en ook van prijs. Doe gerust een beroep op hun ervaring en ga kijken naar hun realisaties. Vraag een lijst van mensen die een veranda gebouwd hebben net zoals jij er een wil. Met een beetje meeval kan je van die mensen informatie krijgen over hun veranda en kan je zelfs eens op bezoek gaan…

De verandabouwer

Lees meer via:
veranda
veranda willems
willems veranda
domicilie veranderen
veranda antwerpen
toetsenbord veranderen
uur verandering
verandering
zonwering veranda
hotmail wachtwoord veranderen
veranda 4 saisons
veranda prijs
veranda prix
pauwels veranda
veranderen van energieleverancier
achternaam veranderen
de veranda antwerpen
moderne veranda
veranda prijzen
gmail wachtwoord veranderen
prix veranda
veranda belgique
veranda janssens
verandering uur
achtergrond foto veranderen
de veranda
demasure veranda
houten veranda
kind ten laste veranderen
la veranda restaurant
prijs veranda
restaurant veranda
veranda hainaut
veranda limburg
veranda moderne
veranda zonwering
veranderen synoniem
aanbouw veranda
de verandering mol
domicilie veranderen gevolgen
glazen veranda
janssens veranda
kostprijs veranda
la veranda
landelijke veranda
open veranda
pin code veranderen
tekst veranderen
veranda aanbouw
veranda en kit
veranda restaurant
adres veranderen
all seasons veranda
familienaam veranderen
greenhouse veranda
ip adres veranderen
kaakoperatie verandering gezicht
naam veranderen
naam veranderen op facebook
pincode simkaart veranderen
store veranda
veranda demasure
veranda inrichten
veranda modern
veranda overkapping
veranda platen
veranda retractable
veranderen van bank
voicemail veranderen
willems veranda’s
gesbo veranda
hoe verander je je voicemail
horrix veranda
outlook wachtwoord veranderen
pincode veranderen
polycarbonaat platen veranda
sds veranda
taal veranderen netflix
tuin veranda
tuinhuis met veranda
van bank veranderen
vanderbauwhede veranda
veranda aan huis
veranda aluminium
veranda bois
veranda bouwer
veranda engels
veranda hout
veranda meubels
veranda pauwels
veranda pergola
veranda piscine
aluminium veranda
deco veranda
hoe voicemail veranderen
instagram naam veranderen
lettertype veranderen
netflix land veranderen
pin code veranderen iphone
space veranda
synoniem verandering
tijd verandering
toiture veranda
veranda bouwen
veranda dakplaten
veranda kopen
veranda renovatie
veranda west vlaanderen
veranda zelfbouw
veranderen van job
verandering 6 letters
voornaam veranderen
wachtwoord gmail veranderen
zonwering veranda zelf maken
achternaam veranderen prijs
amenagement veranda
bulkmans veranda
cuisine veranda
cursor veranderen
debondt verandas
domicilie veranderen gent
domiciliëring veranderen
eg veranda
gesloten veranda 6 letters
google achtergrond veranderen
hondenhok met veranda
houten veranda aanbouw
moderne veranda aan huis
naam iphone veranderen
naam veranderen prijs
oogkleur veranderen
prijzen veranda
schuiframen veranda
screens veranda
seby veranda
startpagina veranderen
store pour veranda
toetsenbord veranderen naar azerty
veranda cuisine